
DEL

10 start-tips til deg som vil begynne å trene
Publisert 18.04.2016
Vil du gjerne begynne å trene, men er usikker på hvordan? Her får du ti tips som hjelper deg i gang, samt et forslag til treningsprogram.
1. Vær tålmodig
Bruk tid på å innarbeide nye rutiner. Enkelte mener at man bør kline til og trene ofte og hardt fra første stund, slik at resultatene merkes og synes raskt. Dette kan fungere for enkelte, men de aller fleste av oss trenger en gradvis overgang. Faste treningsdager to ganger i uken er en fin start. Muskler, sener og ledd trenger litt tilvenningstid. Også av skadeforebyggende årsaker bør man øke gradvis mengde trening, i stedet for å gi full fres fra første uke.
2. Vær fleksibel og tenk alternativt
En halv treningsøkt er bedre enn ingen treningsøkt. Det viktigste i starten er å holde rutinene, slik at de innarbeides skikkelig. Om ikke treningen lar seg gjennomføre i det hele tatt, kan du kanskje få til en gåtur i lunsjen? Eller sykle/gå til og fra jobb eller skole denne dagen? Poenget er å være litt fleksibel, da det helt sikkert ikke vil gå etter planen hver uke.
3. Prøv noe nytt
Har du lenge hatt lyst til å teste en ny danseform eller kanskje squash? Kontakt lokale idrettslag, søk på nettet eller spør familie, venner eller kolleger. Kanskje dere kan få til noe sammen? Nye aktiviteter kan gi en skikkelig vitamininnsprøytning.
4. Bruk hele kroppen
Det finnes ingen mirakeløvelse som gjør underverker, det er summen som gjelder på sikt. Ingen oppnår six-pack av kun å gjøre sit-ups eller får sprettrumpe av én enkelt øvelse. Som nybegynner bør du prioritere store muskelgrupper. Kondisjonsøvelser som bruker mye muskelmasse er rask gange eller løp, langrenn, dans, og sykkel. Innen styrketrening bør sete, forside og bakside lår, rygg og bryst prioriteres i første fase.
Gjør det enkelt! Bruk gjerne en stol til å trene lår- og setemuskler.
5. Legg vekk vekten
Sett deg langsiktige mål, og ikke fokuser på resultatene i starten. Din fysiske form eller de ekstra kiloene har kommet over tid, og de vil forsvinne over tid, dersom du gjør de riktige prioriteringene. Tålmodigheten din vil derimot fort forsvinne dersom du allerede etter to uker begynner å gå på vekten for å se etter resultatene. Jeg anbefaler omkretsmål av midje eller et gammelt klesplagg man ønsker å komme inn i som bedre mål på endring.
6. Fremgang
Treningen må oppleves som anstrengende for at forbedring skal skje. Det er i lengden ikke nok å rusle seg noen turer utendørs, man må gå seg svett og andpusten. Du skal kunne snakke underveis, men ikke lange setninger. De fleste er modne for endringer cirka hver andre til tredje måned.
7. Sett deg delmål
For å gjøre jobben litt mer motiverende, bør du dele hovedmålet ditt inn i mindre mål. Underveis som du oppnår delmålene belønner du deg selv og gir deg selv en velfortjent klapp på skulderen. Dette kan være alt fra en spa-behandling til et nytt klesplagg, en kinobillett eller en annen opplevelse du setter pris på.
8. Tenk enkelt
Det enkle er ofte det beste. Trening trenger ikke å være komplisert, eller ta massevis av tid. Med et par gode gå- eller løpesko, og klær til å bevege seg i, kommer man langt med treningen. Du trenger ikke investere i dyrt utstyr, personlig trener eller masse hjemmeutstyr før du har bevist for deg selv at dette er tingen! Trenger du dette for motivasjonen sin skyld, så sett i gang med handlingen, men det er ikke nødvendig. Enkle hjemmeøvelser med en matte og stol holder i massevis den første tiden.
9. Legg inn hverdagsaktivitet
Vanlig bevegelse i hverdagen er helt nødvendig ved siden av noen faste treningsøkter per uke. Har du mulighet til å sykle eller gå til og fra skole eller jobb, er det ingen grunn til ikke å gjøre dette. Velg konsekvent trappene fremfor heis eller rulletrapp, eller parker gjerne bilen litt lengre unna jobben. Ha alltid et par gode sko i sekken. Tenk muligheter!
10. Ha det gøy
Det er viktig å finne aktiviteter man liker og trives med, da er sjansen for at man gjennomfører treningene større enn om at man opplever treningen som kjedelig. Det betyr ikke at all trening er kjempegøy fra første stund, gi det litt tid. Det meste blir morsommere jo bedre du mestrer det.
TRENING: Vanskelig å komme i gang? Her er ti tips som kan få deg inn i de gode treningsvanenen.
IEXPO pupliserer også artikler fra andre innholdsleverandører, i form av pressemeldinger, fritt tilgjengelige kilder eller fra samarbeidspartnere.
Denne artikkeln er fra:
Norsk Helseinformatikk
Takk for at vi kan puplisere den hos oss!
Levert av Norsk Helseinformatikk
Skrevet av Merethe Kvam


Se relatert video

Tv

Foto: Yayimages